Pravica sa stále nevie dohodnúť na spoločnom prezidentskom kandidátovi

28.02.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Pravica napriek deklarovaným snahám dohodnúť sa na spoločnom kandidátovi na prezidenta, stále zhodu nenašla. O menách hovoriť naďalej nechce, k prípadnému kandidátovi Radoslavovi Procházkovi, ktorý nedávno odišiel z KDH, sa vyjadrujú pravicoví politici zdržanlivo. Podpredseda SaS Juraj Miškov nevidí dohodu pravice veľmi reálne, hoci by bolo dobré, keby vznikla.
"Ani Ľudová platforma sa nevie dohodnúť. Nevidím spoločnú širokú dohodu veľmi reálne," povedal pre TASR. V súvislosti s Procházkom uviedol, že spĺňa dve základné podmienky, ktoré musí mať adept na podporu liberálov. "Nebol členom komunistickej strany a ani nebol vedený vo zväzkoch ŠtB," pripomenul Miškov. Tieto podmienky ale podľa neho spĺňa aj zakladateľ Dobrého anjela Andrej Kiska či historicky prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, ktorí mienia kandidovať.
Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec opätovne zdôraznil, že cieľom je spoločná dohoda ak nie všetkých pravicových strán, tak aspoň trojice z Ľudovej platformy. "A tomu podriadime všetko," vyhlásil pre TASR. Z rokovaní nevylučuje žiadne meno. V súvislosti s Procházkom poznamenal, že nie je dobrým základom, keď kandidát na prezidenta neuspeje vo vlastnej strane.
"Je ideálny adept na to, aby pomohol Smeru. Lebo ak bude kandidovať, budú sa hlasy na pravej strane deliť," povedal pre TASR na Procházkovu adresu podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon. Zodpovedný politik, ktorý uvažuje o kandidatúre, by mal podľa neho zvážiť komu chce pomáhať. "Či ľavici alebo pravici," doplnil.
Podpredseda KDH Pavol Abrhan si nemyslí, že ak by Procházka kandidoval, uchádzal by sa o hlasy Ľudovej platformy. "O jej predsedoch sa vyjadril, že koho už títo ľudia na Slovensku zaujímajú. Tak pochybujem, že by sa o ich podporu uchádzal," nazdáva sa Abrhan. Zdôraznil, že strany naďalej rokujú o spoločnom kandidátovi, tvrdí, že KDH na nej má záujem. U kresťanských demokratov sa spomína Pavol Hrušovský. Na otázku, či by KDH bolo ochotné v záujme dohody ustúpiť od tohto kandidáta Abrhan povedal, že pravica hľadá spoločného kandidáta.
Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. Zabojovať o Prezidentský palác chce Andrej Kiska aj historicky prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. O kandidatúre uvažuje tiež europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný. Spomínali sa aj mená ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a expremiérky Ivety Radičovej, obaja však túto možnosť odmietli. Hovorí sa aj o šéfovi poslaneckého klubu Pavlovi Hrušovskom, ktorý sa zatiaľ definitívne nevyjadril. Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho kandidáta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomínal premiér Robert Fico (Smer-SD). V kuloároch sa objavuje aj meno predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD).
 

Vyberte región